UNIVERSUL SPIRITUAL


Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

UNIVERSUL SPIRITUAL
UNIVERSUL SPIRITUAL
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Ultimele subiecte
» FRICA, TEAMA, PANICA, GROAZA
Natura Informationala a Proceselor Psihice EmptySam Feb 07, 2015 1:19 am Scris de Admin

» Materiale audio-video personale
Natura Informationala a Proceselor Psihice EmptySam Mai 03, 2014 7:58 pm Scris de Admin

» casa veche
Natura Informationala a Proceselor Psihice EmptyLun Dec 16, 2013 12:44 am Scris de Admin

» an overview on laughter yoga
Natura Informationala a Proceselor Psihice EmptyLun Dec 09, 2013 12:02 pm Scris de stephanieanna

» BLOGUL MEU
Natura Informationala a Proceselor Psihice EmptyJoi Sept 19, 2013 9:56 pm Scris de Admin

» Noua Medicină Germană (Germanică)
Natura Informationala a Proceselor Psihice EmptyJoi Aug 15, 2013 5:42 pm Scris de Admin

» Ho'oponopopo
Natura Informationala a Proceselor Psihice EmptyMier Aug 14, 2013 11:32 pm Scris de Admin

» Huna
Natura Informationala a Proceselor Psihice EmptyMier Aug 14, 2013 11:29 pm Scris de Admin

» Magnetoterapia
Natura Informationala a Proceselor Psihice EmptySam Iul 20, 2013 7:13 pm Scris de Admin

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Parteneri
forum gratuit


Natura Informationala a Proceselor Psihice

In jos

Natura Informationala a Proceselor Psihice Empty Natura Informationala a Proceselor Psihice

Mesaj  Admin Vin Iul 02, 2010 1:38 am

Conceptul de Informatie - desemneaza o importanta dimensiune a realitatii,de aceea, fara a se recurge la ea,numeroase fenomene din diverse domenii nu au putut primi o explicatie satisfacatoare.
Nu este vorba,aici,de conceptul matematic de informatie, elaborat de Cl. Shannon, in cadrul teoriei statistice a informatiei pentru specialistii in sistemele tehnice de comunicatie (telefonul,telegraful,...) Acest concept,cunoscut mai ales sub denumirea de "cantitate de informatie" (calculata dupa formula generala H = log2n, in care n este numarul alternativelor echiprobabile),face parte din aparatul matematic si logico-matematic al ciberneticii. Fiind un caz particular al categoriei general-stiintifice de informatie,notiunea statistico-matematica de informatie (cantitatea de informatie) s-a dovedit a fi mai putin eficienta in cercetarea unor anumite functii si fenomene informationale,cu deosebire in domeniul biologiei,psihologiei,sociologiei,artei,etc.,in aceste domenii rolul principal revenind aspectelor calitative ale informatiei : continutul semantic, valoarea pragmatica,etc.
Majoritatea cercetatorilor considera ca informatia este un fenomen real (care exista in mod obiectiv),fiind implicat in interactiunea dintre obiectele si fenomenele materiale (dupa unii, numai dintre sistemele cu autoreglare,din natura, societate, tehnica). Esenta informatiei este calitativ diferita de cea a tuturor celorlalte obiecte si fenomene. N.Wiener, unul dintre intemeietorii ciberneticii, spunea ca "informatia este informatie : ea nu este nici substanta, nici energie".
Informatia este intotdeauna rezultatul interactiunii dintre 2 sau mai multe sisteme,fiind implicata astfel in procesul de reflectare. De aceea ea nu are o existenta de sine-statatoare, in afara sistemelor materiale aflate in interactiune, si independent de ele.
Oricare ar fi natura concreta a informatiei,ea este intotdeauna "intrupata" intr-un purtator material (substantial-energetic), adica intr-un semnal sau semn.
Semnificatia semnalului este tocmai informatia pe care o poarta. In mod obisnuit,insa, semnalele (semnele) nu sunt izolate,ci organizate in sisteme care implica reguli de organizare si ordonare,acestea formand codul ,pe care sistemele aflate in interactiune trebuie sa-l posede si sa il foloseasca.
Pentru a putea receptiona (descifra) o informatie,sistemul primitor trebuie sa efectueze o operatie de "decodare" ,care este rezultatul corelatiei (interactiunii) dintre mesaj si receptorul sau. In cazul expedierii unei informatii,sistemul respectiv trebuie sa efectueze o operatie echivalenta,dar inversa, de "codare" a continutului informational,intr-un sistem de semnale (mesajul).
Informatia este o dimensiune relationala / functionala,care este operanta numai in contextul unei situatii date (in interactiunea dintre sistemele materiale).
Desi elementele pot sa ramana aceleasi, schimband doar organizarea lor in cadrul diferitelor combinatii,acestea devin purtatoare ale altor informatii,sau inceteaza sa mai poarte o anumita informatie. ( de ex. literele c, l, a,in aceasta ordine nu inseamna nimic,nu au o semnificatie,dar combinatia "cal" dobandeste semnificatie pentru cel ce receptioneaza si cunoaste codul organizarii - limba romana ; in recombinatia "cla" informatia dispare fara urma,fara a se transforma,schimba,in alta, in altceva).
Principalele particularitati ale informatiei,in general,sunt proprii si fenomenelor psihice,ceea ce constituie un argument puternic in favoarea tezei ca psihicul omului si animalelor este de natura informationala.La nivelul omului,informatia psihica se comporta,in linii generale,ca oricare alta forma particulara de informatie,desi poseda unele trasaturi specifice.
(in lucru)
Admin
Admin
Admin
Admin

Sex : masculin Mesaje : 1362
Puncte : 2934
Reputatie : 40
Data de inscriere : 21/05/2010
Localizare : al noualea cer, la ultimul etaj
Stare de spirit Stare de spirit : nirvana

http://loveblog4all.blogspot.ro/

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum